Vi bruger Cookies

Ved at benytte accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler bidrager i modsætning til makronæringsstofferne: fedt, protein og kulhydrat, ikke med energi til kroppen. De to grupper af mikronæringsstoffer er derimod vigtige for at sikre, at kroppen fungerer optimalt. Der findes en række forskellige vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for - alle i forskellige mængder. De har alle sammen forskellige egenskaber og virkninger, og kan derfor ikke erstatte hinanden. En sund og varieret kost kan opfylde alle disse behov og det er her ægget kommer ind i billedet.

Ægget er nemlig en unik pakke af næringsstoffer, og indeholder næsten alle de vitaminer og mineraler som kroppen har brug. For hele tolv mikronæringsstoffer er indholdet så højt, at ægget kan kaldes rig på og kilde til stofferne, idet henholdsvis 30% og 15% af den anbefalede daglige mængde dækkes.

Tabellen viser disse tolv vitaminer og mineraler, og hvor stor en procentdel af det anbefalede daglige indtag, der dækkes ved indtag af 100 g æg:

100 g æg dækker 30% af anbefalingerne dvs. det er rig på (min. 30 % af ADT) Procentdel af anbefalinger 100 g æg dækker 15 % anbefalingerne dvs. det er en kilde til (15 % af ADT) Procentdel af anbefalinger
D-vitamin 62 % Klorid 25 %
B12-vitamin 58 % Fosfor 25 %
Biotin 47 % Jod 21 %
Selen 40 % Niacin 18 %
B2-vitamin (Riboflavin) 31 % A-vitamin 17 %
E-vitamin 31 %
Pantothensyre 30 %

Du kan læse mere om vitaminerne og mineralerne på siderne herunder.

 

Kilde:

”Nordic Nutrition Recommendations 2012”, Nordic Council of Ministers, 2012

”Frida.fooddata.dk”, DTU Fødevareinstituttet, 2018

”Danskernes kostvaner 2011-2013”, DTU Fødevareinstituttet 2015

”Æg & Sundhed, vidensopsamling 2018”, Landbrug og Fødevarer, 2018

”Ernæringsanprisning”, Fødevarestyrelsens hjemmeside, https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetjening/Vejledninger/anprisningsvejledning/Sider/4-Ernaeringsanprisninger.aspx, 2018

”Menneskets ernæring”, A. Astrup mfl., 4. udgave, 2015

https://ernaeringsfokus.dk/, Landbrug og Fødevarer, 2018

Sundhed.dk, https://www.sundhed.dk/