Ikke videnskabeligt belæg for at æg giver forhøjet kolesteroltal
En status artikel i Ugeskrift for Læger konkluderer, at der ikke længere er videnskabeligt belæg for at sige, at de kolesterolrige æg øger blodets kolesterolindhold og giver risiko for hjerte-kar-sygdom.
Artiklen "Fedtstoffernes betydning for forebyggelse
af hjerte-kar-sygdom i Danmark" er blevet til i et samarbejde mellem Arne Astrup (Institut for Idræt og
Ernæring, Det Natur og Biovidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet), Mogens Lytken Larsen (Hjertemedicinsk Afdeling B, Odense Universitetshospital), Steen Stender (Klinisk Biokemisk Afdeling, Gentofte Hospital) & Jørn Dyerberg (Unilabs A/S).
Om æg står der blandt andet, at de er en kilde til mættet fedt, da 32% af fedtindholdet
er mættet. Danskerne spiser i dag i gennemsnit
en sjettedel æg dagligt, og i en rapport fra
Fødevareinstituttet fra 2011 fandt man, at vi godt
kunne spise seks gange så mange æg uden at få en
øget CVD-risiko. I en metaanalyse fra 2013 bekræftes
denne konklusion. Der er således belæg
for, at selvom et øget indtag af æg vil øge indtaget
af mættet fedt, er der ikke tegn på, at det vil føre til
øget CVD-risiko. Æg giver samtidig et øget indtag af
D-vitamin og protein.
Her kan du læse hele artiklen fra Ugeskrift for Læger.