Flere grønne retter med æg i de offentlige køkkener

Danske Æg, Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler, Odense Kommune og en række andre aktører har sammen udviklet 92 nye, klimavenlige retter. Opskriftsamlingen hedder Grønne Retter i Store Gryder, og de smagfulde retter kommer både ældre borgere og patienter til gavn, og alle andre kan fra den 17. september også hente dem gratis på http://metodikogsmag.dk/.

EFTERAARSTAERTE+(2).jpg

Siden marts har Danske Æg været en del af et nationalt udviklingssamarbejde, hvor der er blevet udviklet, smagt til, testet, testet og testet 92 nye, grønne og ikke mindst lækre retter, som snart lander på tallerkenen hos de ældre på Odense Kommunes plejecentre, i hjemmeplejen og kantiner, samt på Bispebjerg og Frederiksberg Hospitaler.

  • Danske Æg vil gerne være med til at støtte op om FN’s verdensmål, og det gør vi blandt andet ved at bidrage til projekter som dette. Vi har været med i udviklingen af 92 nye opskrifter, hvor vi har skruet helt op for grøntsagerne, og brugt æg og mejeriprodukter som de eneste animalske fødevarer i retterne. På den måde er der skruet ned for klimaaftrykket, fortæller Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef for Danske Æg.

De nye retter byder både på flere lækre og proteinholdige ingredienser uden at gå ned på smagen. Det er visionen, at de grønne retter er så uimodståelige, at borgerne vælger retterne, fordi maden er lækker både for øjnene og smagsløgene.

Klimavenlige, næringsholdige og smagfulde retter

Alle projektpartnere har set et potentiale i at udvikle nye, bæredygtige og proteinholdige retter, som småtspisende patienter og borgere har lyst til at vælge til. Resultatet af udviklingssamarbejdet er en opskriftsamling, der tilbyder hjemmelavede og klimavenlige retter med råvarer i sæson.

  • I den danske ægproduktion arbejder vi hele tiden med at ressourceoptimere produktionen og derigennem sikre et lavere klimaaftryk. Det betyder også, at vi i dag kan sige, at æg er blandt de mest klimavenlige animalske proteinkilder der findes. Vi ved, at det kræver meget at sammensætte en optimal kost til ældre, syge og småtspisende, udelukkende baseret på vegetabilske proteiner, og samtidig er det for en del ældre også vigtigt, at der er en vis genkendelighed over retterne. Derfor har æg og mejeriprodukter en naturlig og vigtig plads i en del af retterne, fortæller Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef for Danske Æg.

Til at udvikle de 92 nye, grønne og næringsrige retter har projektpartnerne fået hjælp fra Inger Kjærgaard, kok og konsulent ved The Cook Room, og Arne Astrup, som er professor i ernæring ved Københavns Universitet. Der har især været fokus på et højt proteinindhold i retterne, som kommer især småtspisende borgere og patienter til gode.

  • Vi har sikret os, at retterne, udover at være velsmagende, har et højt proteinindhold, så patienterne på hospitalerne og de ældre, som måske ikke kan spise så store retter, får den næring, de har brug for. Derfor er der arbejdet meget med bl.a. æg, mejeriprodukter, bønner, kikærter og linser, som scorer højt på proteinindholdet, fortæller Jørgen Nyberg Larsen.

Opskrifterne bliver tilgængelige for alle den 17. september

Retterne er brugbare for alle, der arbejder med mad i større gryder. Derfor bliver opskrifterne gjort tilgængelige for alle på http://metodikogsmag.dk/ fra torsdag den 17. september.

Håbet er, at mange har lyst til at bruge opskrifterne, så duften af grønne retter også får lov til at sprede sig ude på for eksempel efterskoler og i børnehaver. Retterne kan også bruges til familiefester eller andre situationer, hvor man hiver de store gryder frem.

Grønne Retter i Store Gryder er et udviklingssamarbejde mellem Danske Æg, Byens Køkken og personalekantinerne i Odense Kommune, køkkenerne på Bispebjerg & Frederiksberg Hospital, Økologisk Landsforening, Arla Pro, Dansk Vegetarisk Forening og Arne Astrup fra Københavns Universitet.

Fakta

  • Alle 92 opskrifter i Grønne Retter i Store Gryder er vegetariske.

  • Retterne har et højt indhold af protein, blandt andet fra æg, mejeriprodukter, bønner, kikærter og linser.

  • På hjemmesiden http://metodikogsmag.dk/, hvor man fra d. 17. september kan hente opskrifterne gratis, er der et værktøj, der kan hjælpe med at skalere opskriften op eller ned, alt efter hvor stor en portion, du vil lave.


Kontaktpersoner

  • Jørgen Nyberg Larsen, Sektorchef, Danske Æg, tlf. 2724 5691

  • Arne Astrup, Project Director, Novo Nordisk Fonden, tlf. 7730 1536