Æg og makronæringsstoffer


Næringsstoffer kan opdeles i mikro- og makronæringsstoffer, hvor mikronæringsstoffer henviser til vitaminer og mineraler, mens makronæringsstoffer henviser til fedt, protein og kulhydrat.

Æg er en basisfødevare, som indeholder samtlige essentielle aminosyrer og fedtsyrer.

Æg indeholder 12,3 g protein pr 100 g. Proteinet i æg er særligt anvendeligt til proteinsyntesen i kroppen. Det er specielt æggehviden som indeholder protein, hvorimod størstedelen af æggeblommen består af fedt.

Energifordeling i æggehviden:

Kilde: DTU Fødevareinstituttet, Frida. Næringsindhold i æg.






Energifordeling i æggeblommen:

Kilde: DTU Fødevareinstituttet, Frida. Næringsindhold i æg.

Ud over de energigivende stoffer indeholder æg stort set alle vigtige vitaminer og mineraler – undtagen C-vitamin. Dette kan du læse mere om her.

Ønsker du mere indblik i indholdet, kan du finde tabeller fra DTUFood her.