Vi bruger Cookies

Ved at benytte accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Æg i køkkenet

Ægget er fast inventar i mange danske køleskabe, og dette er med god grund. Det er nemt at tilberede og de fleste har prøvet enten at koge et æg eller lave en omelet. Men æg har mere at byde på! Ægget besidder adskillige interessante gastro-fysiske egenskaber, som ofte udnyttes i køkkenet.

Gastro-fysiske egenskaber beskriver den måde en fødevare reagerer på, når den fx bliver pisket, kogt, stegt eller bagt. 

En fødevares egenskaber afhænger af, hvordan fødevaren er sammensat af fx proteiner og fedt. Æg har et højt indhold af protein og fedt, som reagerer på en særlig måde, når det fx bliver pisket eller blandet med andre fødevarer.

Æg har mange madtekniske egenskaber, som vi bruger, når vi laver mad. Fx stivner et æg og bliver fast, når det bliver opvarmet, et æg er med til at få en kødfars til at hænge sammen, og æg sørger for, at en dej bliver luftig.