Æg og mikronæringsstoffer


Vitaminer og mineraler bidrager, i modsætning til makronæringsstofferne; fedt, protein og kulhydrat, ikke med energi til kroppen. De to grupper af mikronæringsstoffer er derimod vigtige for at sikre, at kroppen fungerer optimalt. Der findes en række forskellige vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for - alle i forskellige mængder. De har alle sammen forskellige egenskaber og virkninger, og kan derfor ikke erstatte hinanden. En sund og varieret kost kan opfylde alle disse behov - og her kommer ægget ind i billedet.

Ægget er nemlig en unik pakke af næringsstoffer, og indeholder næsten alle de vitaminer og mineraler som kroppen har brug. For hele tolv af mikronæringsstofferne er indholdet så højt, at ægget kan kaldes rig på og kilde til stofferne, idet henholdsvis 30 % og 15 % af den anbefalede daglige mængde dækkes.

Tabellen viser disse tolv vitaminer og mineraler, og hvor stor en procentdel af det anbefalede daglige indtag, der dækkes ved indtag af 100 g æg:

Du kan læse mere om vitaminerne og mineralerne ved at klikke på dem:

Ønsker du mere indblik i indholdet, kan du finde tabeller fra DTUFood her.