Æg kan bidrage til at nedsætte forekomsten af hjertekarsygdom

Tidligere advarede man forbrugerne om at spise for mange æg, idet indholdet af kolesterol i æg ville øge kolesterol i blodet, som er en risikofaktor for at udvikle hjertekarsygdom. Forskningen har imidlertid vist, at kolesterol i maden ikke har nogen væsentlig betydning for de komplekse kolesterol-partikler i blodet, som kan øge risiko for åreforkalkning og blodpropper, de såkaldte LDL-kolesterol-partikler. Hvis mængden af bestemte typer af LDL-kolesterol-partikler i blodet, især de små partikler, bliver for høj, så fremmer det åreforkalkningsprocessen, og i løbet af livet vil risiko for blodpropper øges. I dag ved vi, at forhøjet LDL-kolesterol i blodet i meget høj grad er arveligt bestemt, og at en meget høj andel af befolkningen har et for højt kolesterol-niveau i blodet. Kosten som helhed har ikke den store påvirkning af kolesterol i blodet, men hvor man tidligere troede at det var kolesterol og mættet fedt i maden, som der skulle skæres ned på, så har forskningen de senere år vist, at mættet fedt kun hæver en ”neutral” form for LDL-kolesterol i blodet, hvorimod det især er stivelsesrige kulhydrater og sukker, der kan hæve den mere skadelige form for kolesterol. Så en hjertevenlig kost er ikke så meget at skære ned på fedtet, men snarere at spise mere frugt, grønt, fiberrigt med masser af fuldkorn, men også æg, ost og yoghurt. Har man den arvelige forhøjelse af LDL-kolesterol, så kræver det medicinsk behandling, idet hverken sund kost eller motion kan nulstille den øgede risiko for hjertekarsygdom.

En lang række befolkningsundersøgelser understøtter da også, at personer, som har et højt indtag af æg faktisk også har enten en lavere eller uændret forekomst af hjertekarsygdom. En undtagelse er personer, der lever med type 2 diabetes. Har viser enkelte undersøgelser, at personer, der lever med type 2 diabetes og har et højt indtag af æg, har en øget risiko for hjertekarsygdom. Et par undersøgelser har dog taget et spadestik dybere og har fundet, at det ikke skyldes æg, men typisk usunde fødevarer og livsstil der sommetider ses sammen med et højt indtag af æg (røget bacon, hvidt toastbrød, tobaksrygning, inaktivitet). Derfor finder man typisk, at æggespisere i USA har øget risiko for hjertekarsygdom, men æggespisere i Europa og i Asien ikke har nogen risiko: Så det har ikke noget med æggene at gøre, men skyldes andre livsstilsfaktorer, som typisk amerikanske æggespisere har.

Med den viden vi har i dag om indholdet af næringsstoffer i æg, så ville det være mærkeligt, at æg ikke er sunde. Æg indeholder en masse gode næringsstoffer, som protein, fedtsyrer, vitaminer og sporstoffer. Og ikke mindst: Spiser man æg, er det ofte i stedet for kalorier fra andre kilder, som fiber- og fuldkornsfattige kulhydrater.  

En statusartikel i Ugeskrift for Læger af lektor Nina Geiker fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet konkluderede (1).

·         Patienter med hjertekarsygdomme er tidligere rådgivet om at begrænse deres indtag af æg.

·         Befolkningsstudier giver ikke éntydig evidens for sammenhæng mellem indtag æg og hjertekarsygdom.

·         Interventionsundersøgelser med øget indtagelse af æg viser ubetydelig effekt på plasmakolesterol hos raske og hos patienter med diabetes.

·         Indtag af 6-7 æg om ugen øger ikke risikoen for hjertekarsygdomme hos raske.

·         Der er gode holdepunkter for, at det heller ikke sker for patienter med hjertekarsygdomme

·         Undtagelsen herfra er patienter med type 2 diabetes og hjerteinsufficiens

Reference:

(1) Geiker NRW, Larsen ML, Dyerberg J, Stender S, Astrup A. [Eggs do not increase the risk of cardiovascular disease and can be safely consumed]. Ugeskr Laeger. 2017 May 15;179(20):V11160792.

Godos J, Micek A, Brzostek T, Toledo E, Iacoviello L, Astrup A, Franco OH, Galvano F, Martinez-Gonzalez MA, Grosso G. Egg consumption and cardiovascular risk: a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Eur J Nutr. 2021 Jun;60(4):1833-1862.

Sugihara N, Shirai Y, Imai T, Sezaki A, Abe C, Kawase F, Miyamoto K, Inden A, Kato T, Sanada M, Shimokata H. The Global Association between Egg Intake and the Incidence and Mortality of Ischemic Heart Disease-An Ecological Study. Int J Environ Res Public Health. 2023 Feb 25;20(5):4138.

Wang K, Xiang Q, Hu L, Wang L, Zhang Y. Frequency of Egg Intake Associated with Mortality in Chinese Adults: An 8-Year Nationwide Cohort Study. Int J Environ Res Public Health. 2022 Nov 10;19(22):14777. doi: 10.3390/ijerph192214777. PMID: 36429496; PMCID: PMC9690384.

jnl