Æg – din bedste træningsmakker

Æg indeholder mange vigtige næringsstoffer, som bidrager til, at kroppen fungerer optimalt. Æg er rigt på protein, som er en af kroppens byggesten. Det bruges bl.a. til at øge muskelmassen – og vedligeholde dit muskelvæv og dine knogler. Og derfor kan du sagtens spise æg, hvis dit mål er at få maksimalt ud af din træning og sikre god mæthed.

Æggets protein er af særlig høj kvalitet og er karakteriseret ved, at det indeholder alle de otte essentielle aminosyrer som kroppen har brug for og i en sammensætning, der ligger tæt op ad det, som man som menneske har brug for. Derfor er det også lettere for tarmen at optage proteinet. Essentielle aminosyrer er aminosyrer, som kroppen ikke danner selv og som derfor må tilføres gennem kosten [2].

Træning
Kroppen bruger protein til at opbygge celler i muskler, knogler og indre organer og til at opbygge vigtige stoffer som hormoner og enzymer [1]. Kroppen nedbryder og genopbygger proteiner døgnet rundt, og det er derfor nødvendigt at indtage protein dagligt – og helst i alle måltider. Her er æg en rigtig god kilde, da det kan indgå i kosten på mange forskellige måder i løbet af dagen. Og træner du, og der ekstra meget grund til at spise æg, fordi protein der er med til at genopbygge fibrene i musklerne, som bliver nedbrudt under træning.

Det skal dog siges, at hvis du er almindelig træningsaktiv – altså ikke elitesportsudøver – så har du normalt ikke behov for ekstra protein ved træning. Du har blot behov for en balanceret og varieret kost med kvalitetsprotein fordelt over dagen, ligesom alle andre mennesker.

100 g æg (ca.1 ½ æg) indeholder 12,3 gram protein. Tommelfingerreglen er, at man har brug for 0,83 g protein per kg kropsvægt til opbygning og vedligehold af muskler. Det svarer til ca. 58 g protein for en person på 70 kg.

Læs mere: Protein fra hele æg er godt for musklerne.

Mæthed
Proteinrige fødevarer mætter godt, sammenlignet med proteinfattige fødevarer. Derfor kan det være gavnligt at spise en proteinrig kost med f.eks. æg, da det vil bidrage til en langvarig og god mæthed - hvis du altså sørger for at fordele dit proteinindtag løbende over dagen. Og du kan med ro i maven spise æg hver dag. Det er nemlig en myte, at æg øger risikoen for forhøjet kolesterol, hjertekarsygdomme eller diabetes. Så vil du tage hul på det nye år med nye og sunde vaner, kan du her blive inspireret til lækre retter med æg.

Lær mere om, hvordan æg bidrager med andre vigtige næringsstoffer til din sundhed.

[1] https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/hormoner-og-stofskifte/sygdomme/kost/protein/

[2] Larsen, A (2016), Æg: En kogebog af Anne Larsen. 1. udgave. FADL’s Forlag.

Anina Kjær