Australsk forskning afslører, hvordan mangel på D-vitamin, der påvirker en ud af tre personer, kan undgås

Fra www.AustralianEggs.org.au – 18. maj 2022  

Peer-reviewede resultater fra Melbournes Deakin University viser, at mindst syv æg om ugen kan hjælpe med at opretholde D-vitamin-niveauet om vinteren.

På trods af vores ry som et solskoldet land, er Australiens D-vitaminmangel blandt de højeste i verden i vintermånederne. Nu har ny forskning fra Melbournes Deakin University vist, via overvågning af D-vitaminniveauer i blodet, at indtagelse af mindst syv æg om ugen eller et æg om dagen kan hjælpe med at opretholde kroppens niveauer af D-vitamin hele vinteren.

Forekomsten af D-vitaminmangel stiger til 36 % af australske voksne i vintermånederne, hvilket betyder, at hver tredje ikke får nok D-vitamin fra solen eller deres kost. Med lavere D-vitaminniveauer er australiere mere tilbøjelige til influenza og luftvejsinfektioner, især op til og under influenzasæsonen.

Forsker ved Deakin University, professor Robin Daly siger:“D-vitaminmangel får ofte ikke megen opmærksomhed fra australiere, selvom det er et almindeligt problem ikke kun lokalt, men også globalt. Vi ved, at D-vitaminmangel kan have en negativ indvirkning på knoglesundheden,da D-vitamins nøglefunktion er at fremme calciumabsorptionen, men det kan også udgøre en øget risiko for andre ikke-skeletsygdomme såsom type 2 diabetes, blodtryk, Alzheimers sygdom og dødelighed."

Den vigtigste kilde til D-vitamin er eksponering for sollys, mens der kun er få fødevarer, der naturligt indeholder D-vitamin. Æg er en af de få kilder til D-vitamin i kosten, og i øjeblikket indtager australierne omkring fire æg om ugen. Baseret på den nuværende forskning fra professor Daly, kan et øget indtag af yderligere tre æg om ugen for at nå det anbefalede minimum på syv æg om ugen hjælpe folk med at undgå faldet i D-vitaminkoncentrationer om vinteren.

En rapport fra 2019 fra Department of Health rapporterede, at influenzasæsonen lægger et stort pres på det australske hospitalssystem, når patienter indlægges med influenzalignende symptomer; og arbejdspladser, hvor mange skal holde fri for at komme sig. I 2019 var antallet af hospitalssenge, der var optaget af patienter med bekræftet influenza, næsten fordoblet til 57 % sammenlignet med et gennemsnit på 32 % i de foregående fem år.

Med stigningen i hospitalsindlæggelser på grund af influenzalignende symptomer, har opretholdelse og forbedring af immuniteten aldrig været vigtigere. At have tilstrækkelige D-vitaminniveauer er nøglen og kan hjælpe med at reducere sværhedsgraden af luftvejsinfektioner og kan endda hjælpe med at forhindre hospitalsindlæggelse.

D-vitaminmangel kan påvirke australiernes livskvalitet, hvor lave niveauer af D-vitamin nogle gange fører til træthed, knogle- og muskelsmerter og smerter og muskelsvaghed samt humørsvingninger og en øget risiko for at pådrage sig luftvejsinfektioner.

Heldigvis kan australiere nemt hjælpe med at opretholde deres D-vitamin niveauer ved at indtage mindst et æg om dagen. En endnu bedre nyhed er, at en portion på kun to æg om dagen er nok til at levere 82 % af det anbefalede kostindtag af D-vitamin for australiere.

Om forskningen:

Forskningen involverede brug af randomiserede kontrollerede forsøg, hvor 51 voksne i alderen 25-40 år bosat i Melbourne og Geelong, Australien, tilfældigt blev fordelt (som ved at slå plat eller krone) til at indtage enten 2 æg/uge (n=17), 7 æg/ uge (n=17) eller 12 æg/uge (n=17) i 12 uger. Det primære resultat af interesse var ændringer i blodets D-vitaminniveauer efter 12 uger. Sekundære resultater var ændringer i blodlipider og accept af at spise de forskellige doser af æg. De nuværende australske kostråd har ikke en grænse for, hvor mange æg der kan indtages om ugen som en del af en sund, afbalanceret kost. Denne undersøgelse er den første til at undersøge, om der er en dosis-respons-sammenhæng mellem kommercielt tilgængelige australske æg og D-vitaminniveauer i blodet.

Referencer:

1.      Daly RM, De Ross B, Gianoudis J, Tan SY. Dose-Response Effect of Consuming Commercially Available Eggs on Wintertime Serum 25-hydroxyvitamin D Concentrations in Young Australian Adults: A 12 week Randomized Controlled Trial. J Nutr. 2022 Feb 26:nxac044. doi: 10.1093/jn/nxac044. Online ahead of print.

2.      Department of Health. 2019 Influenza Season in Australia, A summary from the National Influenza Surveillance Committee. https://www1.health.gov.au/internet/main/publishing.nsf/Content/7610377A5BEB1D25CA25874B007D9DD2/$File/2019-Influenza-Season-Summary.pdf

jnl