E-vitamin

100 g æg indeholder 4,5 mg vitamin E, svarende til ca. 2,7 mg pr æg. Vitaminet findes kun i æggeblommen og det er derfor vigtigt at spise hele ægget for at udnytte æggets næringsstoffer. Det dagligt anbefalede indtag er 12 mg. Et æg bidrager derfor med næsten 25% af kroppens daglige behov.

Vitamin E er en fællesbetegnelse for otte forskellige vitaminer: α-, β-, γ-, δ-tokoferol og α-, β-, γ-, δ-tokotrienol. I forhold til mennesket er det dog kun α-tokoferol, der anvendes aktivt i kroppen, og det er derfor den type der refereres til når man snakker om vitamin E.

E-vitamin er et fedtopløseligt vitamin og er primært kendt for sin antioxidative funktion, som især beskytter cellemembraner og lipoproteiner. Dertil er det vigtigt for nervefunktionerne i kroppen.

De primære kilder til vitamin E i kosten er æggeblomme, frugt, grønt, nødder og fedtstoffer. Æg står for ca. 5% af danskernes indtag af E-vitamin.

Ægget gør sig fortjent til den EU-godkendte ernæringsanprisning: ”Højt indhold af Vitamin E”, da indtag af 100 g æg dækker over 30% af det daglige behov.

Modsat andre fedtopløselige vitaminer lagres vitamin-E ikke i lever og fedtvæv, og det er derfor vigtigt at få tilført vitaminet kontinuerligt.

Anina Kjær