Niacin

Niacin er en type B-vitamin, nærmere bestemt vitamin B3. Vitaminet indgår i den konstante reparation af DNA, og som co-enzym i metabolismen af glukose, aminosyrer, og fedtsyrer.

Vitaminet findes bl.a. i kød, fisk og bælgfrugter, men også æg og mælkeprodukter indeholder niacin.  Niacin har en høj biotilgængelig, hvilket betyder at en stor del af den mængde vi indtager også optages i kroppen. Ud over at indtage niacin gennem føden, kan kroppen selv syntetisere vitaminet ud fra aminosyren tryptofan. Dvs. at proteinrige fødevarer ud over deres indhold af niacin, bidrager indirekte med vitaminet i form af deres tryptofanindhold i proteinerne.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man indtager 16 mg om dagen. Et æg indeholder ca. 1,8 mg, svarende til 3 mg pr 100 g æg. Vitaminet findes i både blommen og hviden, og ved at spise et æg dækkes 10% af kroppens daglige niacin behov.

Ifølge EU’s lovgivning om ernæringsanprisninger er ægget: ”kilde til niacin”, idet mindst 15% af det daglige behov opnås ved at indtage 100 g æg.

Anina Kjær