Selen

Æg har et højt indhold af selen, og generelt bidrager æg med 10% af danskernes selenindtag. Det anbefalede daglige indtag af selen er 55 µg, men danskerne indtager lige i underkanten af mineralet gennem kosten. 

Ved indtag af 100 g. æg dækkes 40% af kroppens daglige behov for dette mineral og ægget gør sig derfor fortjent til den EU-godkendte ernæringsanprisning: ”Rig på selen”.

100 g æg indeholder ca. 24 µg selen – det svarer til ca. 14 µg pr æg. Mineralet findes både i blommen og hviden, men blommen indeholder ca. 4 gange så meget pr. 100 g. Ved indtag af selen gennem kosten optages mellem 70-80% af fødevarernes indhold.

Selen findes i alle kroppens celler, primært i aminosyrerne selenmethionin og selencystein, som er med til at opbygge kroppens proteiner og enzymer. Dertil fungerer selen også som ko-faktor i nogle antioxidative processer.

Selen findes i både animalske og vegetabilske fødevarer. Æg har et relativt stabilt og højt indhold af selen, mens selenniveauet i kød og kornprodukter afhænger af henholdsvis foderets indhold og jordens koncentration af mineralet. Kød, fjerkræ og fisk står for 51 % af danskernes selenindtag, brød og kornprodukter bidrager med 14 %, mens 5% kommer fra frugt og grønt. Spiser man en kost uden kød, kan æg være en central kilde til mineralet.

Anina Kjær