Hvor mange æg må jeg spise?
Æg er rig på vitaminer, mineraler og proteiner, samt en billig kilde til sund ernæring. Derfor kan raske mennesker med god samvittighed spise æg flere gange om ugen, ifølge en rapport af DTU Fødevareinstituttet.
Tal fra DTU Fødevareinstituttet viser også, at danskerne i snit spiser 17 gram æg om dagen. Et gennemsnitligt æg vejer ca. 56 gram uden skal, så danskernes får altså lidt under en tredjedel af et æg om dagen.
” … selv om æg indeholder meget kolesterol, vil et indtag på op til 7 æg/uge for den raske befolkning ikke føre til øget risiko for udvikling af hjerte-karsygdom… Hvis kosten i øvrigt følger anbefalingerne om et øget indtag af frugt og grønt og et begrænset indtag af fede mejeri- og kødprodukter, så vil indtaget af kolesterol i kosten falde. Derfor sættes der ikke en grænse for indtaget af kolesterol i de nordiske næringsstofanbefalinger.”
DTU Fødevareinstitut 2011. ”Æg i kosten og betydningen for sundhed og sygdom”
En klimaeffektiv kilde til protein
Fødevarestyrelsen har formuleret en række kostråd som rettesnor til at få en sund og klimavenlig balance i det, du spiser og drikker. Når du følger alle kostrådene, vil din krop få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. Der er faktisk så meget sund ernæring i æg, og samtidig er det et fint supplement til en planterig og varieret kost, der lever op til Fødevarestyrelsens officielle Kostråd. Et råd fra Fødevarestyrelsen lyder bl.a.:
”Varier dine måltider med æg, fx et par gange om ugen. 2 æg om ugen er passende i en planterig og varieret kost.”
Fødevarestyrelsen 2021 ”De officiele Kostråd - godt for sundhed og klima”
Æg er i det hele taget en lille ernæringsbombe, der indeholder rigtig mange af de næringsstoffer, man skal bruge, som for eksempel B12- og D-vitamin samt selen. Derudover indeholder æg rigtig meget protein, der bidrager til muskelopbygningen og mæthed. Og så er æg i det hele taget en klimaeffektiv kilde til protein. F.eks. svarer proteinindholdet fra tre æg, til ca. 100 gram magert kød eller 1,2 kg grønne bønner.
Hvad siger de om æg i andre lande...
I mange af de lande som Danmark normalt sammenligner sig med, er der sket en udvikling i holdningen til æg, som en del af en sund kost. Tidligere var det normalt at have begrænsninger på hvor mange æg man maksimalt burde spise om ugen. I dag har flere lande, som f.eks. Sverige[1], Norge[2], UK[3], USA[4] og Australien[5] ingen kvantitativ anbefaling eller restriktioner for indtag af æg. Lande som Finland[6], Irland og Kina anbefaler et indtag på op til syv æg om ugen. Stort set alle steder er man enige om, at æg kan betragtes som et næringsrigt levnedsmiddel, fordi æg er rigt på proteiner og en god kilde til især A og B vitaminerne. Derudover har æg en god aminosyresammensætning, er rigt på jern og indeholder flere andre mineraler.