A-vitamin

A-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, og er en fællesbetegnelse for karotenoider og retinoider. Vitaminet spiller en rolle flere steder i kroppen. Det er bl.a. vigtigt for synet, forplantningsevnen, immunsystemet og proteinsyntesen.

Ifølge fødevarestyrelsen bør vi indtage 800 µg A-vitamin om dagen. 100 g æg indeholder 79 µg A-vitamin, svarende til ca. 47 µg pr æg. Vitaminet findes kun i æggeblommen, og det er derfor vigtigt at spise hele ægget for at få udnyttet alle æggets næringsstoffer.

Vitaminet findes i både animalske og vegetabilske fødevarer. Der er dog stor forskel på hvor biotilgængeligt vitaminet er og dermed hvor meget af den indtagne mængde der optages. Fra animalske kilder optages mellem 70-90%, mens det kun er 10-20% fra vegetabilske kilder. Indholdet af vitamin A er især højt i lever, fisk, æg og mejeriprodukter, samt mørkegrønne og orangefarvede frugter og grøntsager.

100 g æg indeholder over 15% af kroppens daglige behov for vitamin A, og ægget er derfor en: ”kilde til vitamin A”, ifølge EU’s lovgivning om ernæringsanprisninger.

Anina Kjær