Jod

Et æg indeholder ca. 23 µg jod, svarende til 39 µg pr 100 g æg, og den højeste koncentration af mineralet er i blommen. Fødevarestyrelsen anbefaler, at danskerne indtager 150 µg jod om dagen. Da 100 g æg dækker over 15% af kroppens daglige behov for jod, kan ægget tildeles den EU-godkendte ernæringsanprisning: ”kilde til jod”.

I kroppen findes jod i de to hormoner thyroxin og trijodthyronin. Mineralet er meget biotilgængeligt og optages derfor effektivt fra kosten.

Den primære kilde til jod i Danmark er beriget salt, som har været obligatorisk siden 2000. Dette skyldes, at kun få fødevarer indeholder jod og det derfor er svært at indtage en tilstrækkelig mængde. Fødevarer med et naturligt indhold af jod er bl.a. fisk og skaldyr, samt mælk og æg. For kød og grøntsager gælder at en række faktorer bl.a. henholdsvis foderets og jordens indhold af jod har stor betydning for indholdet i produktet.

Anina Kjær